piatok 4. februára 2011

1922 - cukrovar Sereď


Výroba cukru v Seredi má dlhú tradíciu, ktorá sa datuje už od roku 1845. Súčasný cukrovar bol postavený v roku 1907. V roku 1909 pristavali rafinériu, priemyselný liehovar a byty pre stálych zamestnancov. Cukor vyrábaný v seredskom cukrovare mal vždy veľmi dobrú akosť, preto sa exportovali až 2/3 celkovej produkcie takmer do celého sveta. Dnes je cukrovar v Seredi jedným z dvoch posledných fungujúcich cukrovarov na Slovensku a vyrába približne 50 tisíc ton cukru ročne.  
Na pravej strane pohľadnice je vidieť časť židovského cintorína a náhrobné kamene, ktoré boli bez systému osadené koncom 18. storočia. Boli sem prenesené zo starého židovského cintorína, ktorý sa nachádzal niekde v priestoroch Mlynárskej ulice. Súčasný cintorín je dlhý 150 m a široký na jednom konci 50 a na druhom konci 36 m.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára